Maria?

Maria? (2009)

Sinopsi

MARIA? és el text més personal de Marta Barceló. Inspirada en la vida de Maria Mesquida, la seva padrina, morta el 1996 després de patir durant anys la malaltia d´Alzheimer.

És també un viatge a través del temps que comença a la part forana i rural de Mallorca (zona de Llevant) la segona dècada del mil nou-cents, i acaba als anys noranta a Palma. Inevitablement, està marcat pel context històric i social. Així, la guerra civil, l´arribada massiva del turisme i altres fenòmens es veuen reflectits en aquest text.

Aquesta és un espectacle d´estructura fragmentària en el qual s´intenta reproduir el deteriorament de la ment de la padrina, amb bots endavant i endarrere en el temps. Una de les característiques de la malaltia de l´Alzheimer és que comença per destruir els records més recents, aquells que encara no han tengut temps d´arrelar a la memòria mentre que els record més antics es conserven més temps. Com més avança l´obra, més entra´m en el passat.

Tres actrius són les encarregades de donar vida a tres generacions de dones (padrina, mare, filla). Els bots en el temps fa que hagin de multiplicar els seus papers.

Fitxa artística

Interpretació:

– Aina Compte

– Aina de Cos

– Aina Frau / Laura Pons

Direcció:

– Biel Jordà

Autora:

– Marta Barceló

Disseny d´escenografia:

– Jordi Banal

Construcció d´escenografia:

– Linda Thielemann

– Jordi Banal

Disseny d´il·luminació:

– Maria Doménec.

Disseny d´espai sonor:

– Marta Barceló

Realització d´espai sonor:

– Tolo Prats.

Vestuari:

– Maria Miró

Fotografia:

– Enfoq

Agraïments:

_ Ajuntament de Son Servera

– Àngela Femenias

– Mariabel Femenias

– Maria Victòria Secall

– Miquel Llinàs (Veu en off)

Tràiler: